Vi brinner för Linedance
 

Välkommen till Linedance-världen
Linedance är en dansform, som - vilket hörs på namnet - dansas på linje/rader. Gillar du musik i olika stilar och inte vill vara beroende av en partner är linedance något för dig!

Linedance är nyttigt! Du får motion på ett trevligt sätt, musklerna i rygg och ben får jobba. Du får en bättre hållning och det finns dessutom vissa studier som säger att linedance motverkar benskörhet.
Vi dansar till exempelvis pop, rock, funk, disco och mjukare vals, night club och West coast swing. En och annan countrydänga får plats bland musikstilarna. Danserna kan vara snabba eller långsamma beroende på vald musik.

Inom Linedancen talar man om danskaraktärer, som har samma grundsteg, men dansas på olika sätt beroende på musiken som används.
Lilt: East Coast Swing, Polka, Jive - lite studsande steg med mycket energi
Smoth - West Coast Swing, Night Club - mjuk dansstil, som ”smeker” golvet
Rise & Fall - Vals
Cuban - Cha Cha, Mambo, Rumba
Funk - Dans med attityd
Novelty - Dans till modern musik

Hur startade Linedancen?
Ingen vet säkert, men det finns två teorier – antingen som tidsfördriv bland cowboys, som inte hade några kvinnliga danspartners men ville dansa på fritiden. Eller att discovärlden hittade på dansformen under någon glittrig danskula på 70-talet. Linedancen kom i alla fall till Sverige på 90-talet och på den vägen är det…

Hur gör man?
En koreograf sätter ihop en dans till en särskild låt och skriver ett s k step sheet (dansbeskrivning). I dansbeskrivningen står vilka steg som ska tas och i vilken ordning. Ett steg = one count (en takt). Stegen har exempelvis namn som coaster step, jazz box, shuffle, weave, step turn, hook m fl. Stegen/turerna upprepas om och om igen till låtens slut. Man talar om att en dans har ett visst antal counts, vanligen 32 eller 64, men det finns danser med allt ifrån 16 counts upp till - ”många”! Det finns tusentals koreograferade danser och det kommer nya varje dag. Vissa blir klassiker och dansas år efter år. Andra danser blir mer dagsländor.

                                                               Vi gör inte fel i dansen – vi gör varianter!